2012. április 30., hétfő

Mediterrán vacsora

Igazság szerint ebédre készült, de mivel későn reggeliztünk, inkább vacsora lett belőle. A menü: mediterrán minizsömlék, grillezett juhsajt és kecskesajt zöldségekkel, házi készítésű vastagkolbásszal.

A zsömlék receptje innen származik, a grillezett sajthoz hasonlót pedig pár hete itt ettem egy jóbaráti beszélgetés kísérőjeként. A kolbász 100%-ban házi, szüleim kedvenc szomszédainak receptje alapján.





Mediterrán minizsömlék


270 ml langyos tej
225 gramm graham liszt
225 gramm durumliszt
1 csomag szárított élesztő
1 ek. (barna) cukor
2 kk. só
3 ek. olaj
2 ek. paradicsompüré
1 ek. oregánó
1 ek. bazsalikom
2 ek. zabkorpa (elhagyható)

A langyos tejhez hozzáadtam a cukrot, megfuttattam benne az élesztőt. A liszthez hozzáadtam a többi hozzávalót, a végén az élesztős tejet is. Összegyúrtam, megkelesztettem. Amikor megkelt, apró gombócokat formáztam belőle (nekem ebből a mennyiségből 11 db lett), tepsire helyeztem. A sütőt 200 fokon előmelegítem, alulra egy vízzel teli edényt vagy tepsit tettem. Kb. 35 perc alatt készült el.

Grillezett juhsajt és kecskesajt zöldségekkel

20-20 dkg juh-és kecskesajt
1 db kaliforniai paprika
1 db nagyobb paradicsom
oregánó, bazsalikom

A sajtokat apró kockákra vágtam. A sütőtál aljára egy kis olívaolajat öntöttem, rászórtam egy adagot az apróra vágott zöldségekből. A zöldségekre tettem a sajtkockákat, megszórtam a fűszerekkel (két sütőtálat használtam, az egyik adagot oregánóval, a másikat bazsalikommal ízesítettem). A végén újabb adag kockára vágott kaliforniai paprikát hintettem rá. 200 fokon, kb.15 percig grill fokozaton sütöttem.

Read More

Keleti fasírt cékla tzatzikivel

A fasírtot egy Nők Lapjában található recept ihlette. Megvariáltam az ötletet, csupán a fűszer és a darált hús maradt a eredeti receptből. Mellé cékla tzatzikit készítettem - nagyon jól passzol hozzá ez az íz, főként melegen!


Keleties fasírt

Hozzávalók:
25 dkg darált sertéshús
1 tojás
1 szál újhagyma
1/2 vöröshagyma
1 marék dió
2-3 ek. zabkorpa
1 kk. kínai ötfűszer keverék
só, bors

Elkészítés:
A darált húshoz kevertem a tojást, a felkarikázott újhagymát, a kockázott vöröshagymát. A diót kis mozsárban apró darabokra törtem, ezt is a masszába kevertem. Belekevertem a fűszereket, és annyi zabkorpát adtam hozzá, amíg jól formázható állaga nem lett. 180 fokos sütőben 25-30 percig sült

Cékla tzatziki

Hozzvalók:
2 db cékla
1 doboz (25 dkg) sűrű görög joghurt
2 ek. tejföl
1 nagyobb gerezd fokhagyma


Elkészítés:
A céklát lereszeltem, a zúzott fokhagymával összekevertem. A joghurtot és a tejfölt is a zöldséghez adtam, sóztam. Hűtőben pár óra szükséges, hogy az ízek összeérjenek.
Read More

2012. április 25., szerda

Epres ricottás édesség





Az epret nem tudom megunni. Ha minden nap, minden évszakban ehetném, az sem jelentene gondot. Imádom a színét, illatát, formáját is. Most egy hideg édesség készült belőle.

Epres ricottás csoda

Hozzávalók:
30 dkg eper
1 doboz (250 g) ricotta
1 dl habtejszín
2 ek. tejföl
2-3 ek. nádcukor (ízlés szerint)
10 dkg édes keksz (nálam: teljes kiőrlésű édesítővel készült)

Elsőként a kekszet törtem össze egy nyújtófa, és egy zacskó segítségével (nincs késes robotgépem). Ez kerül a poharak aljára. A krémhez felvertem a tejszínt a cukorral, hozzákevertem a ricottát, és egy kis tejfölt lazításként. Az epreket apró kockákra vágtam, a felét a krémbe tettem. A kekszes rétegre kanalaztam az epres-ricottás masszát, a tetejére pedig az eper másik fele került.
Másnap, jól lehűtve a legfinomabb.



Read More

2012. április 23., hétfő

Színes csirkemell

A mai ebéd ez a színes, csípős csirkemell lett. Igazi mindent-bele étel. Az alapötletet egy barátnőmmel való inspiráló beszélgetés közben tanultam el. Felugrottam hozzá egy gyors esti élménybeszámolóra, közben a vacsora készült, amibe én is besegítettem - egy csőtörés miatt ugyanis magamra maradtam a félkész vacsorával pár percre. Ez a saját változatom, minden zöldséget beletettem, amit itthon találtam.

Színes csirkemell

Hozzávalók:

20 dkg csirkemell filé
2-3 szál újhagyma
2 szál répa
1-2 közepes cukkini
1 kaliforniai paprika
1 doboz (400 g) darabolt paradicsom konzerv
bazsalikom, oregánó, chili ízlés szerint
só, bors






Elkészítés:
A csirkemellet apró darabokra vágtam. A zöldségeket felkarikáztam, és sorban beledobtam a serpenyőbe: először az újhagymát, majd a répát, kaliforniai paprikát, cukkinit. Öt perc után a csirkemellet is hozzá tettem a zöldségekhez, együtt sültek 10-15 percig fedő alatt. Megfűszereztem a zöldséges húst. A végén hozzáöntöttem a paradicsomot, ezzel is főztem 5-10 percig. Barna rizzsel tálaltam.

Read More

2012. április 22., vasárnap

Spenótos omlett

A mai reggelink ez a könnyű, zöldséges omlett volt.
Az elkészítése pár perc, a végeredmény mégis különlegesebb egy hagyományos rántottánál.

 Spenótos omlett













4 tojás
2 szál újhagyma
10-15 dkg spenót
0,5 dl tej
só, bors, kis olaj a sütéshez
tetejére parmezán

1. A tojásokat a tejjel, sóval, borssal felverem.
2. Az újhagymát megtisztítom, felkarikázom, és az olajon megpárolom.
3. Közben a spenótot megmosom, apró darabokra beletépkedem a serpenyőbe.
4. Ahogy a spenót megfonnyad, ráöntöm a tojásos egyveleget.
5. Ettől a ponttól kezdve nem kevergetem, alacsony lángon sütöm tovább, amíg a a tojás teteje is szilárdabbá válik.
6. Ha kész, a tetejére borsot őrlök, parmezánt reszelek.

Ez az adag két fő részére elegendő.

Read More

Tejeskávé

Tej és kávé. Önmagában egyiket sem szeretem, együtt viszont nagyon. Évekig tartott, míg ezt a közös ízt megkedveltem. A kávézást kísérő - más számára mellékes - körülmények annyira vonzottak, hogy újra és újra iszogattam. Eleinte csak a tejszínhabot szerettem a kávékon, és a kis tejszínhabbal elkevert kávé ízét. A kávézók hangulata is magával ragadott. Később a csészéket is csodálni kezdtem, és attól lett finom a kávé, hogy hangulatos helyen, szép bögréből kínálták. Ma már a tejeskávé az egyik kedvencem. Elvitelre, kávézóban kortyolgatva, melegen, langyosan, bögrében, csészében, papírpohárban.



Read More

2012. április 21., szombat

Igazi

Nagy vágyam volt egy igazi, saját gasztroblog. Imádok enni, inni, sütni, főzni. Imádom a szép ételfotókat, imádok szinte mindent, ami a konyhával kapcsolatos. Évek óta gyűjtöm azokat a konyhai tárgyakat, amik a blog fotóin is jól mutatnak majd. Lelkes amatőrként mától itt jegyzem receptjeimet.

Read More

© Tejeskávé, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena