2012. május 31., csütörtök

Currys vöröslencsefasírt

Esküszöm, amint vége lesz a tanévnek, egy időre felhagyok a fasírtok gyártásával. A fasírtot az olyan helyzetekre találtam ki, amikor munka közben csak gyors harapnivalóra van időm. A másik ok, amiért saját készítésű ebédet viszek, hogy a büfé kínálata nem igazán kompatibilis a jól átgondolt étrendemmel. Étel melegítésére nincs lehetőségem, ezért vagy a saláta-fasírt-kuszkusz a megoldás, ami hidegen is fogyasztható, vagy a saját készítésű péksütemény. Most ezt a receptet gondoltam át.

Currys vöröslencsefasírt

Hozzávalók:
17,5 dkg vöröslencse
2,5 dl víz
1 tk. curry
1 kisebb cukkini
2 szál újhagyma
3 púpos ek. teljes kíőrlésű liszt
3 ek. + 3 ek. zabkorpa (fasírtba + hempergetéshez)
só, bors

Elkészítés:
A vöröslencsét megszórtam a curryvel, megsóztam. Annyit vizet öntöttem rá, amennyi épp ellepte, ezt később pótoltam még. Összesen 2,5 dl volt. Közben kislyukú reszelőn lereszeltem a cukkinit, kinyomkodtam a levét. Az újhagymát felkarikáztam. Amikor a lencse megpuhult, összekevertem a zöldségekkel, és a száraz összetevőkkel (liszt + zabkorpa), amíg gyúrható állagú nem lett. Gombócokat formáztam belőle, amit zabkorpában hempergettem meg. 190 fokos sütőben 30 percig sültek.


Utóirat: Ez a kombináció elég száraz lett, zöldséggel, gyümölccsel, vagy valamilyen chutney-val fogyasztható. Egy kis sót, és némi plusz fűszert is el tudok képzelni hozzá. És egy tojást, amitől nem lesz ilyen száraz. (Kép nincs, este készült.)
Read More

2012. május 30., szerda

Tárkonyos legényfogó leves

A hétvégi hazai hússzállítmányban csirkemell és csirkemáj is volt, természetesen házilag nevelt csirkéből. Út közben gondoltam ki ezt a levest, amivel a legényeket is meg lehet fogni a családban :)

Tárkonyos legényfogó leves








Hozzávalók:
25 dkg csirkemell
10 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
3 nagyobb fej gomba
3-5 szál sárgarépa
2-4 szál fehérrépa
15 dkg friss zöldborsó
1,5 l víz
1 dl tejszín
1 dl tejföl
1 tk. tárkony
 só, bors

Elkészítés:
A vöröshagymát felaprítottam, olívaolajon megpároltam. A csirkemellet kockákra vágtam, a leveszöldségeket felkarikáztam, a gombát megtisztítottam és felaprítottam. Amint a vöröshagyma megpárolódott, beletettem a csirkemellet, és a borsó kivételével a zöldségeket. Felöntöttem 1,5 liter vízzel, fűszereztem. Amikor a csirke és a zöldségek már majdnem megpuhultak, beletettem a felaprított csirkemájat, és a kifejtett zöldborsót is. Felforraltam. Amikor minden puha benne, egy tálban habverővel összekevertem a tejszínt a tejföllel, és egy merőkanálnyi forró levessel. Ezzel is felforraltam. Frissen facsart citromlével tálaltam.

Read More

2012. május 23., szerda

Epres mandulás csiga

Tizenévesen amiatt tanultam meg sütni, mert imádtam a nyers tésztákat magában, anyukám, és a nagymamám pedig sosem hagytak eleget. Az imádat alól a kelt tészták sem jelentettek kivételt, ezeket is előszeretettel kóstolgattam nővéremmel együtt. Gyerekkoromban még a fánk tésztáját is lopkodtuk nyersen, mama pedig aggódva jegyezte meg mindig, mi lesz, ha megkel a hasunkban a tészta. (Nem kelt meg. Jól vagyunk.)

Kelt tészta készítésben nincs túl sok tapasztalatom még, de most olyan étel kellett, ami egész jól szállítható munkahelyre is, és nem finomlisztből készült (ez az én péksütemény prevencióm). Kakaós és epres változatban is elkészítettem a csigát, de a forma most sem igazán sikerült. Kisülve már kevésbé látszik az alaktalansága, de nyersen nagyon kétségbeejtő volt. Az íze és az állaga is tökéletes lett, mire elkészült, csak a csigakészítéssel vannak problémáim...Nagyon ragadt a tészta, azt hiszem túl vékonyra is nyújtottam, mert el is szakadt több helyen.

Epres mandulás csiga

Hozzávalók:
40 dkg tönköly fehérliszt
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
1 tojás
2 ek. nádcukor
3 dkg vaj (+ a kenéshez a tölteléknél)



Epres-mandulás töltelék:
25 dkg eper
1 dl víz
1/2 csomag zselatin
cukor
1 marék szeletelt mandula

Elkészítés:
A tésztához 0,5 dl langyos tejben és egy kis nádcukorban felfuttattam az élesztőt. A vaj kivételével az összes hozzávalót kézzel jól összegyúrtam, dagasztottam. A végén a vaj is hozzákerült (olvasztva tettem hozzá, talán emiatt volt olyan ragadós?). Egy órát lefedve pihentettem, ezalatt duplájára kelt.

A töltelékhez nem volt itthon eperlekvárom, ha van, azzal is működhet. Én az epret felvágtam apró kockákra, a levével és egy kis vízzel együtt feltettem főni. Amikor kicsit sűrűsödött, levettem a tűzről, és beletettem egy fél csomag zselatint. A lekvárhoz hasonló állagot kaptam, kicsit savanykás lett, az eper édességéhez mérten nem ártana neki 1-2 evőkanál cukor.

A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtottam. Megkentem egy kis olvasztott vajjal, ráadagoltam az epres masszát. Megszórtam a mandulaforgáccsal, feltekertem (ez a művelet volt a legnagyobb kihívás). Felkarikáztam, és egy tepsibe helyeztem a csigákat. A tetejüket megszórtam még egy kis mandulával. 180 fokon kb.10-15 percig sütöttem.

Porcukorral meghintve tálaltam (a képen még nem).



Read More

Puliszka kétszer

A puliszkát hosszú évek után egy sörözőben ettem először, a meleg előételek között bukkantam rá az étlapon. Juhtúrót, tejfölt, pirított szalonnát tálaltak fel mellé, mégis könnyed étel volt ez. Tegnap vacsorára meg is főztem, sütőtálba egyengettem a sütés előtt, majd amikor megkóstoltam, sótlannak ítéltem. Szórtam rá egy kis sót, majd hamar rájöttem, hogy a juhtúró és a szalonna is sós lesz, amit még nem tettem rá. Gyorsan le akartam seperni a még nem elkeveredett só szemcséket a tetejéről, ám ezzel a mozdulattal az egész étel a kukába fordult...Nem maradtunk vacsora nélkül, elkészítettem másodjára is.

Puliszka juhtúróval, tejföllel, szalonnával

Hozzávalók:
2 dl tej
3 dl víz
17,5dkg kukoricadara

Tetejére:
15 dkg juhtúró
1 pohár tejföl
baconszalonna csíkok




A folyékony hozzávalókat feltettem főni a kukoricadarával. Folyamatosan kevergettem, mert hamar sűrű lesz. Amikor felforrt és besűrűsödött, egy sütő tálba kanalazom. Tetejére halmoztam a juhtúrót, a tejfölt kis pöttyökben, befedtem a szalonna csíkokkal. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem.
Read More

2012. május 15., kedd

Cukor helyett: eritritol

Egy ideje már keresgélem a kristálycukor alternatíváit, részben az egészségesség és egy kis fogyás jegyében, részben (cukorbetegség) megelőzés céljából. Pár hete olvastam egy cikket, ahol épp a cukor alternatíváiról, és azok előnyeiről, hátrányairól volt szó. Ott hallottam először az eritritolról, ami felkeltette az érdeklődésemet.

Megtudtam róla, hogy:
- nincs benne kalória (!!!)
- nem befolyásolja a vércukorszintet, cukorbetegek is fogyaszthatják
- sőt candida diétások is (gátolja a gombaszaporodást)
- nem okoz fogszuvasodást
- könnyen emészthető
- nincs mellékhatása

Néhány hete meg is találtam az eritritolt a kedvenc ázsia boltomban, és úgy döntöttem, kipróbálom. Most kb. két hete használom. Eleinte csak teába tettem, ma megsütöttem az első piskótát is az újfajta cukorral. Ami tisztán látszik, hogy sokkal kevésbé édesít, mint a megszokott kristálycukor, emiatt több kell belőle. Az ára elég borsos, szóval ez egy nagy-nagy hátrány. Az állaga kristályos, mintha apró gömböcskék lennének. Nehezen olvad fel (forró italban ez nem gond, süteményben annál inkább). Az ízét nehéz leírni, az édes mellett hűs érzést kelt, mellékíze nincs. A vércukorszintet valóban nem piszkálja, ezt saját bőrömön érzem.

Összességében jó tapasztalataim vannak vele, jó szívvel ajánlom az egészséges édességet keresőknek.


Read More

2012. május 14., hétfő

Vöröslencse leves

Ma, életem második foghúzása után jól meg kell fontolnom, mit eszem. Se tej, se kávé, se aprószemű bármi.A szokásos fogorvos utáni tejbegríz tiltólistára került. Így egy levesre esett a választásom, ami laktató, mégis könnyen ehető, és még a mai hideg időhöz is illik. A kiindulási alap ez a recept volt.

Vöröslencse leves

Hozzávalók:
2-3 szál újhagyma
2 szál répa
15 dkg vöröslencse
1 tk. piros paprika
1/2 tk. curry
1 és 1/4 liter erőleves (én koncentrátumot használtam)

A hagymát és a répákat megtisztítottam, felkarikáztam. A hagymát üvegesre pároltam, majd a répával is pirítottam pár percet. Hozzátettem a fűszereket és a lencsét. Felöntöttem erőlevessel (most: víz + húsleves koncentrátum), és 20-25 percig főztem. Én a végén - aktuális helyzetem miatt - összeturmixoltam, de darabosan is finom.





Read More

2012. május 4., péntek

Húsgombóc és spagetti

A hétvégén a szüleimnél jártam vidéken, ami a minőségi alapanyagok fő lelőhelye. Egy-két sürgősségi esetet leszámítva elmondhatom, hogy tojást és húst csak házit használok. Azt az egy-két botlást sem önszántamból követtem el, általában külső nyomás miatt történtek meg. Ha kifogy a készletem, képes vagyok inkább nem enni húst, csak hogy ne kelljen boltban vennem. Most darált sertéshús csomagokat kaptam elvitelre, az első adagból ez a húsgombócos spagetti készült.

Húsgombócos spagetti

A gombóc:
30-40 dkg darált sertéshús
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb répa reszelve
1 ek. olívaolaj
2 ek. zsemlemorzsa
só, bors ízlés szerint

Az alapanyagokat összedolgoztam, kis gombócokat formáztam belőlük. Serpenyőben kis olajon megsütöttem őket.


A paradicsomszósz:
1 db vöröshagyma
1 doboz (240 gramm) darabolt paradicsom konzerv
2-3 ek. sűrített paradicsom
4-5 koktélparadicsom
oregánó, bazsalikom

A szószhoz a hagymát megpároltam, ráöntöttem a paradicsomos hozzávalókat a koktélparadicsom kivételével, felforraltam, besűrítettem. Amikor kész a húsgombóc, a koktélparadicsomokkal együtt belekevertem a szószba, és együtt is főztem 5 percig. Spagettivel és reszelt parmezánnal tálaltam.



Read More

© Tejeskávé, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena